KONTAKT
ŽUPNIJA
ŠT. ILJ POD TURJAKOM
Šentilj 43
2382 Mislinja

tel: 02/885 72 90
faks: 02/885 72 91

župnik Tine Tajnik
GSM: 041 654 871
MULTIMEDIJA
ŽUPNIJSKI KOLEDAR
OBISK STRANI
mod_vvisit_counterDanes258
mod_vvisit_counterVčeraj243
mod_vvisit_counterTa teden1471
mod_vvisit_counterTa mesec3831
mod_vvisit_counterVsi356013

MARIJA, MATI USMILJENJA, PROSI ZA NAS

IMG 7281 DxO

Sveto leto usmiljenja se bliža h koncu, v župniji Šentilj pod Turjakom pa so se v nedeljo, 30. 10. 2016, odprla vrata – kot povabilo v nov začetek – hrepenenju po stiku z Bogom in iskanju usmiljenja.

»Vrata« imajo tu dejanski in tematski pomen. Pomična vrata z zamegljenimi stekli odpirajo glavno ladjo cerkve v prostor Marijine kapele, ki je, po več kot desetih letih obnavljanja župnijske cerkve, vendarle dočakala svoj blagoslov. V zahvalo za darove, ki jih smemo prejemati, ter usmiljenje, po katerem smemo stegovati hrepeneča srca, je kapela postala dom Marije, Matere usmiljenja, in pribežališče vsem, ki se jih je dotaknilo globoko sporočilo svetega leta.

Sama izkušnja slovesnosti, pod vodstvom mariborskega nadškofa in metropolita, msgr. Alojzija Cvikla, pa je pridala glavni pečat dnevu, ki je bil izbran za ta poseben in čudovit dogodek. Slovesno sveto mašo je spremljalo tako zborovsko kot ljudsko petje, v cerkvi pa je ostalo le malo prostih sedežev. Če je bilo pred blagoslovom med verniki še moč opaziti rahlo vznemirjenje, je bilo kmalu po začetku dogajanja zaznati veliko spremembo vzdušja. Ko je solistka na koru je zapela Avemarijo, je nad nas je leglo nekaj, kar bi lahko opisala kot mir in spoštljivost, kot globok stik vsakega posameznika s sabo in presežnim … pesem se je dotaknila srca … Ta gospa na skrivnem  briše solze, oni gospod za trenutek zapre oči … jaz pa v trenutku, ki sem mu priča, prepoznam nekaj več – čudovito spokojnost, ljubezen, tolažbo in upanje – vse skupaj, zlito v eno.

IMG 7307 DxO

 

Po končani sveti maši se je slavje nadaljevalo pred cerkvijo. Verniki so se ob pecivu in pijači ujeli  v sproščene pogovore, lepa nedelja je veselemu druženju še dodatno postregla s soncem, sama pa sem stopila nazaj v kapelo.

Tiho vstopim … in gledam. Res, gospod Jože Marinko se je ob zasnovi kapele več kot izkazal. Na sredini glavne stene je lesen križ, pred njim stojita oltarna miza in ambon. To, pa nove klopi – vse je narejeno iz hrastovine. Levo od križa je nov tabernakelj, na desni strani pa je v steni vdolbina, kjer stoji kip – obžarjen z lučmi, zelo lepa in mila podoba Božje matere Marije.

V kapeli nisem sama. Tudi nekaj drugih vernikov v tihi molitvi Mariji predaja svoje bolečine, želje in zahvale. V popolni tišini iščejo tolažbe in stika. Pogled na celotno sliko se me dotakne. Tu je križ, Marijin kip, verniki … Čeprav je kapela moderno urejena, pogled na vse to vendarle izžareva preprostost in spokoj. Verniki, ki jih objame moj pogled, se zdijo pomirjeni. Prisotno je občutje nečesa, kar nas presega in razpira roke v objem, ko v hrepenenju po tolažbi, pomoči, zahvali … dvignemo pogled. Vabi nas, da se v tem hrepenenju v vrvežu vsakdanjika kdaj pa kdaj le ustavimo in sklenemo roke, rekoč:

»Marija, Mati usmiljenja, prosi za nas.«

Metka Pajer

IMG 7320 DxO

 

fotogalerija Jožko Tasič

 


 

 

 

VSI SVETI

 svi-sveti

ah, to naše življenje,
ki je in ga ni.

Le ždenje in zrenje
času v obraz
in nezadržno hitenje,
kot je vsemu ukaz, 

od pušče v zelenje,
od luči do teme,
ali, po Kristu, v vstajenje,
iz niča v vse.                                    

(Tone Pavček, Življenje, zbirka Darovi, 2005)

PASTIRSKO-PISMO-O-KRŠČANSKEM-POGREBU.pdf

 

 


 

 

 

BLAGOSLOV MARIJINE KAPELE V ŽUPNIJSKI CERKVI

 

2016-10-25 13.04.49

 

VABILO 

 

MARIJINA KAPELA

 

 

2016-10-25 13.07.11

 

 

ZAHVALNA PLANINSKA MAŠA NA KOPAH

   2016-09-21 15.23.00

V nedeljo, 2. oktobra 2016, smo planinci PD Mislinja in župnija Šentilj pod Turjakom ob 25. obletnici samostojnosti naše domovine in 25. obletnici postavitve križa na najvišjem vrhu Pohorja na Črnem vrhu pripravili zahvalno planinsko mašo, ki jo je na povabilo našega župnika Tineta Tajnika daroval nadškof msgr. Stanislav Zore.

Dobrodošlico so mu zaželeli predsednik PD MISLINJA Ivan Arko, predstavnik občine Ivo Mencinger, predstavnik PZS Mirko Tovšak in še posebej domači župnik Tine Tajnik.

Zaradi slabega vremena je bila maša v dvorani Centra Kope. Na začetku bogoslužja je g. nadškof  opravil blagoslov na novo postavljenega zavetišča - škorjanke.

V pridigi nas je g. nadškof nagovoril, kako pomembno je ohranjati dediščino naših prednikov in da tudi sami dodamo svoj delež pri ohranjanju identitete slovenskega naroda. V nagovoru nam je za prispodobo dal murvino drevo, katero le zaradi močnih korenin preživi več stoletij. Poudaril je, kako pomembno je, da se v nas porodijo ideje za ustvarjanje, da se te ideje uresničijo in da se te storitve ohranjajo za naslednje rodove.

Mi planinci pa smo se Bogu zahvalili za vso bogastvo, ki ga imamo v naravnih lepotah naše domovine in da bi ga znali varovati. Zahvalili smo se tudi za vse srečno prehojene poti in se še naprej priporočili za Božje varstvo.

Pred zahvalno pesmijo se je predsednik PD Mislinja zahvalil g. nadškofu in župniku za darovano mašo. Obema je za zahvalo podelil miniaturni skulpturi križa, ki stoji na Črnem vrhu. Še posebej pa se je zahvalil avtorju križa Lojzetu Pogorevcu, dr. med., ki je pred 25 leti ta križ iz železa umetniško oblikoval in izdelal na pobudo Tineta Tajnika. Ta križ pa ne predstavlja samo Božje znamenje, temveč je tudi simbol našega planinskega društva in spomin na osamosvojitev Slovenije.

Bogoslužje so popestrili pevci kvinteta Pojoči gorniki.

Po slovesni maši so člani PD poskrbeli za pogostitev in prijetno druženje številnih udeležencev od blizu in daleč.

Ana Perše

2016-09-21 15.10.06

ogled fotografij na PD Mislinja

 

 

 

ZAČETEK VEROUČNEGA LETA 2016-2017

Dragi šolarji, njihovi starši in skrbniki mladega rodu, lepo vsi pozdravljeni!

 verouk  2016

 

Te dni smo na veliko slišali in brali »zopet so se odprla šolska vrata, konec je  lepih počitnic…« Res je. Verni pa pri tem še dodajamo, da so se odprla tudi vrata veroučilnic.

 

 Verni starši se gotovo zavzemate tudi za to, da bodo vaši otroci poleg šolskega znanja rastli in napredovali tudi v veri in krščanskem življenju. Vse to pa ne pride samo po sebi, brez našega truda in napora. Zato vas vse srčno vabim k sodelovanju v novem veroučnem – šolskem letu 2016/17.

Zelo sem vesel, da v naši župniji otroci v lepem številu redno prihajate k verouku in pridno sodelujete. Nekaj pa pri tem opažam, kar ni najbolj razveseljivo, namreč obisk nedeljske in praznične sv.maše. Pri tem pa ni tako kot pri verouku. Pri vsaki sv. maši nas uči »Veliki katehet« Jezus Kristus sam. Zato bi morali prihajati k Njemu še z večjim navdušenjem in veseljem, kot pa k »našemu« verouku.

Zelo si želim, da bi najprej starši bili o tem prepričani, kako je za vse nas sv. maša dragocena in nujno potrebna za rast in utrditev naše vere. Ona nam pomaga premagovati vse težave s katerimi se vsi srečujemo na naši življenjski poti. To vaše prepričanje, dragi starši, pa boste z lahkoto prenesli na vaše otroke, če jih seveda imate dovolj radi, kar ne dvomim. Vedite tudi, da jim s tem dajete vrednote, ki večno ostanejo. Vaši otroci pa vam bodo nekoč zagotovo nad vse hvaležni.

Duhovniki, kateheti in katehistinje se bomo potrudili, da bodo sv. maše z vašim sodelovanjem zanimive in vabljive.

To je moja posebno srčna želja za novo veroučno – šolsko leto. Smo še v »Svetem letu usmiljenja« in nam Bog vsem prihaja naproti, da nas poživlja, posvečuje in krepi za pravi smisel in srečno življenje. Zato resno upam in pričakujem, da se bomo bolj redno srečevali v naši prenovljeni župnijski cerkvi kot vesela družina Božjih otrok.

Vsem želim obilje darov Sv. Duha, blagoslova, uspeha, sreče in zadovoljstva povsod. Bog daj, da bi temu res bilo tako!

 verouk 2016

Šentilj, 9.9.2016

V svetem letu usmiljenja                                           Tine

                                                                  Vaš župnik in katehet

 


 

 
VREME
MISLINJA
E - POŠTA
1000 preostalih znakov

CAPTCHA ImageReload Image


"Klinkite na krogec in prepišite kodo."