KONTAKT
ŽUPNIJA
ŠT. ILJ POD TURJAKOM
Šentilj 43
2382 Mislinja

tel: 02/885 72 90
faks: 02/885 72 91

župnik Tine Tajnik
GSM: 041 654 871
MULTIMEDIJA
OBISK STRANI
mod_vvisit_counterDanes387
mod_vvisit_counterVčeraj276
mod_vvisit_counterTa teden387
mod_vvisit_counterTa mesec11675
mod_vvisit_counterVsi405221

POSTNI ČAS

 

križ šentiljHVALNICA LJUBEZNI

Zakaj te Ijubim, moj Gospod?

Pač ne zato, ker si nebesa mi obljubil,

in ne zato, ker me je strah,

da bi pogubil si v peklu dušo in telo;

ne ganeta me pekel in nebo. 

Le ti me ganeš, moj Gospod,

ko gledam te pribitega na križ,

ko vse na tebi je kot ena sama rana.

 

Le ti me ganeš, ko trpiš,

ko žali množica te zapeljana

in ko umiraš zame in za vse.

 

Le to Ijubezen občudujem;

in ko bi ne bilo nebes bi Ijubil te;

in ko bi ne bilo pekla,

ne mogel bi žaliti te.

 

Ko ves se ti darujem,

darov zato ne pričakujem,

saj Ijubim te zato,

ker si Ijubezen sama,

vir vse milosti.

(po svetem Frančišku Ksaverju)

 

 

PUST IN POST

2018-02-10 17.41.51

Kot je že običaj so tudi letos župnika obiskale maškare.

Ker pa je ziima še pošteno zagodla bodo imele še veliko dela, da jo bodo pregnale in v kraje pod Pohorjem priklicale pomlad.

2018-02-10 17.44.13

Pust (Pustni teden) je čas, ko se napravimo v pustno šemo, maškaro.

Pustni čas je premakljiv in je odvisen od velike noči (pustna nedelja je 7 tednov pred veliko nočjo). Prava pustna dneva sta dva; pustna nedelja (v liturgiji quinquagesima) in pustni torek. Ime tega časa se smiselno veže na latinsko besedno zvezo domenica ante carnes tollendas ali levendas (nedelja, preden se umakne, pusti meso, predpostna nedelja). Samo praznovanje pusta sega v predkrščansko dobo, njeno izročilo so prevzeli Rimljani in si v prepomladnem času ustvarili več praznikov ob katerih so se tudi šemili. Praznovanje in šemljenje se je klub upiranju uveljavljajoče se Cerkve nadaljevalo tudi po pokristjanjenju; od 10. stoletja pa je odpor ponehal. V srednji Evropi so se po letu 1300 zabave prenesle na čas pred štiridesetdnevnim postom.[1]

Beseda pust, ki jo je poznal že Trubar, je verjetno nastala iz »mesopust«, to je iz besed meso in postiti se ali iz meso in pustiti, kar bi bil dobeseden prevod iz italijanskega izraza carneleva v pomenu »opusti meso«. Iz italijanskega carneleva je nastala beseda carnevale, iz te pa evropska kulturna beseda karnevál v pomenu »praznovanje pusta« ali »pustovanje, pust«. Danes je pri nas izraz mesopust zastarel in se ne uporablja več, v ruskem okolju pa še vedno pomeni »štiridesetdnevni post«[2]

K pomenu besede »maškara, pustna šema« obstajajo še izrazi: pústar, pústnjak, pústnik, fášenk in kurent. Izraz pústnik pomeni še izraz za meseca februar in marec. Kot splošna beseda ima kurent pomen »pustna šema v kožuhu, z zvonci okrog pasu in posebnim pokrivalom, znana v vzhodni Sloveniji«

Močna zakoreninjenost izraza pust in kurent je podobno kot pri priimkih Petek in Božič dala osnovo za nastanek dveh priimkov Pust in Kurent.

Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Pust

 

ŽUPNIJSKO ROMANJE V TUJINO 2018

 

Francijo, Španijo in Portugalsko

Župnija Št. Ilj pod Turjakom in Aritours vas vabita na romanje v

       LURD, FATIMA in SANTIAGO DE COMPOSTELA

Lurd in Fatima sta zagotovo eni najbolj priljubljenih Marijinih božjih poti, saj se je tukaj po Mariji nebo dotaknilo zemlje takrat, ko se je prikazala majhnim, nevednim otrokom. Mir, spreobrnitev, molitev za grešnike ,… so bila Marijina sporočila. Najstarejša evropska božja pot pa vodi v Santiago de Compostela, na grob apostola sv. Jakoba Starejšega, kamor so v preteklosti radi romali peš tudi naši predniki.        

9. do 16. junij 2018        duhovno vodstvo: župnik g. Tine Tajnik

 fatimasv. Jakoblurd

 

1. dan: sobota, 9. junij        

Šentilj pod Turjakom – letališče – Lizbona – Fatima (Portugalska)

Odhod avtobusa iz dogovorjenih krajev. Vožnja do enega od bljižnjih letališč in polet letala v Lizbono. Po pristanku v LIZBONI si, v kolikor bo čas dopuščal, med krožno vožnjo ogledamo glavne znamenitosti portugalske prestolnice: srednjeveška trdnjava sv. Jurija, mestni predel Belem, ki je bil zgrajen v zlatem obdobju Portugalcev, ko so le ti odkrivali svet, stolp Belem in spomenik odkriteljem novega sveta, samostan dos Jeronimos, občudujemo lahko enega najdaljših mostov na svetu čez reko Tejo, … Ogled Lizbone je odvisen od ure pristanka letala. Sledi vožnja v Fatimo, eno najbolj priljubljenih romarskih središč. Večerja in nočitev v hotelu.

 

2. dan: nedelja, 10. junij                       Fatima – Aljustrel – Batalha – Nazaré – Fatima

Maša. Leta 1917 je Marija v Fatimi preko treh revnih pastirčkov Lucije, Hijacinte in Frančiška sporočila ljudem naj molijo za mir in spreobrnitev grešnikov. Obiščemo svete kraje: kapelo prikazovanj, baziliko z grobovi vidcev, trg Esplanade in novo cerkev, ki jo je s čudovitimi mozaiki okrasil jezuit p. Marko Rupnik. Opravimo tudi križev pot, ki vodi iz Fatime skozi oljčni nasad do bližnje vasice ALJUSTREL, kjer si ogledamo rojstni hiši Marijinih izbrancev. Kosilo. Popoldanski izlet v BATALHO do znamenitega samostana Santa Maria da Vitoria, ki sodi med najlepše spomenike portugalske gotske manuelinske umetnosti. Še postanek v slikoviti ribiški vasici NAZARÉob peščeni obali atlantskega oceana, vrnitev v Fatimo, večerja in sodelovanje v procesiji z lučkami, ki jo vsak večer pripravljajo Mariji v čast. Nočitev.

 

3. dan: ponedeljek, 11. junij              

Fatima – Porto – Bom Jesus do Monte – Santiago de Compostela

Po zajtrku zapustimo Fatimo in se odpeljemo proti severu. Ustavimo se v PORTU, drugem največjem mestu na Portugalskem. Med sprehodom po ozkih slikovitih ulicah mestnega središča si ogledamo katedralo iz 12. stol., borzno palačo, stolp Clerigos in v eni izmed več kot osemdeset vinskih kleti preizkusimo najbolj znamenito vino »Portovec«. Naslednji postanek namenimo obisku portugalskega narodnega romarskega svetišča BOM JESUS DO MONTE v bližini Brage. Okolico bazilike, kjer imamo tudi mašo, krasi čudovito baročno stopnišče in nasadi cvetja. Sledi vožnja v Španijo do SANTIAGA DE COMPOSTELE. Večerja in nočitev v hotelu.

 

4. dan: torek, 12. junij                           Santiago de Compostela – Leon (Španija)              

Od 10. stol. naprej je mesto apostola sv. Jakoba Starejšega - SANTIAGO DE COMPOSTELA znamenita božja pot, kamor so v davni preteklosti romali naši predniki. Številni popotniki prihajajo v današnjem času v vedno večjem številu peš po poti »El Camino«. Ogled katedrale s svetnikovim grobom, ki jo krasi lepa baročna fasada in bogata notranjost. Med sprehodom po okoliških trgih občudujemo lepe palače, mestno hišo, škofijsko palačoGelmirez, … Maša in nato vožnja po slikoviti Galiciji do starodavnega mesta LEON, ki je bilo v 11. stol. prestolnica današnje Španije. Obiščemo baziliko sv. Izidorja z njegovimi relikvijami in mogočno katedralo, ki jo krasi kar 230 čudovitih barvnih oken. Večerja in nočitev v hotelu.

5. dan: sreda, 13. junij                            Leon – Burgos – Lurd (Francija)

Zajtrk. Vožnja po pokrajini Tierra del Campos do BURGOSA, ki je bil v času španske državljanske vojne sedež Frankovega režima. Obiščemo največjo mestno znamenitost, čudovito gotsko katedralo iz 13. stol. Vožnjo nadaljujemo skozi mejno pokrajino Baskijo, mimo Bilbaoa in San Sebastiana v Francijo, do največjega Marijinega romarskega središča LURDA. Leta 1858 se je deklici Bernardki Soubirous v lurški votlini prikazala Marija, od takrat naprej se je zgodilo mnogo čudežev in spreobrnjenj. Večerja in nočitev v hotelu. Maša po dogovoru.

                       

6. dan: četrtek, 14. junij                        Lurd

Po zajtrku in maši dopoldanski čas namenimo obisku lurške votline, Marijinih svetišč, Pijeve podzemne bazilike, Bernardkine rojstne hiše in mestne ječe »cachot«. Po kosilu prosto za kopanje v lurški vodi, vseh koncev sveta v procesiji z lučkami. Nočitev.

 

7. dan: petek, 15. junij                         Lurd – Carcassonne – Azurna obala

Zajtrk in slovo od Lurda ter vožnja po pokrajini Languedoc do CARCASSONNA. Krajši postanek namenimo ogledu v Evropinajbolje ohranjenega in z mogočnim dvojnim obzidjem utrjenega mesta. Domačini so mu nadeli ljubkovalno ime »langedoška devica«. Med sprehodom po ozkih mestnih uličicah si ogledamo glavne znamenitosti in si pred odhodom privoščimo še kakšno osvežilno pijačo v eni izmed mnogih privlačnih gostilnic. Nadaljevanje poti skozi Provanso na slovito Azurno obalo kamor prispemo v večernih urah. Večerja in nočitev v hotelu.

 

8. dan: sobota, 16. junij                         Azurna obala – Monte Berico – Šentilj pod Turjakom

Po zajtrku vožnja po znameniti »Angleški promenadi« v Nici in nadaljevanje vožnje nad Monakom, odkoder uživamo ob pogledu na knežjo palačo, pristanišče in mondeni Monte Carlo, ki slovi po igralnicah, avtomobilskih dirkah in znamenitih osebnostih, ki se tukaj zbirajo, ... Slovo od Azurne obale in vožnja v Italijo, kjer na griču MONTE BERICO tik nad mestom, stoji mogočna bazilika, slavno Marijino božjepotno svetišče, kamor prihajajo številni romarji. Ko je Mati božja leta 1428 rešila mesto strašne kuge, so ji hvaležni meščani sezidali veličastno gotsko cerkev. Slavni arhitekt Palladio jo je kasneje dal predelati, današnjo obliko pa je dobila v 17. stol. V svetišču je veliko umetnin, največja dragocenost pa je Marijin kip iz 15. stol., ki stoji na glavnem oltarju. Po maši le še vožnja mimo Genove, Brescie in Benetk, v kraje odhoda se vrnemo v poznih večernih urah.

 

CENA: 849 EUR (45 oseb)                                                                         

Vsevstopnine, letališke in varnostne pristojbine vključene v ceno!

Za romanje je potrebna veljavna osebna izkaznica ali potni list.

Cena je izračunana novembra 2017.

 

V ceno je vključeno: avtobusni prevoz po programu, letalski prevoz v ekonomskem razredu, letališke in varnostne pristojbine, avtobusni transfer z letališča v kraje odhoda, cestnine in parkirnine, 2 polna penziona, 5 polpenzionov v hotelih 3* (dvoposteljne sobe, TWC), vse vstopnine po programu, avdio guide sistem (slušalke), strokovno in duhovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možna doplačila: enoposteljna soba 150 EUR.

Način plačila: 100 EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke brez obresti do konca leta.

Odstopnina: 43 EUR  (v primeru dokumentirane višje sile)

Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si

 

Dovoljujemo si možnost, da poletimo iz katerega drugega bližnjega letališča, zaradi morebitnih sprememb ali ugodnejše ponudbe prevoza. Letalski prevoznik si pridržuje pravico do spremembe ure poleta. Letališke pristojbine so v pristojnosti odločitve letalskega prevoznika in letališč in odvisne od povišanja varnostnih pristojbin ter pod vplivom podražitve goriva. Točen znesek je znan na dan izdaje letalskih kart, zato se končna cena aranžmaja pred odhodom lahko spremeni.

Dovoljujemo si možnost manjših sprememb programa, vendar ne v škodo njegove vsebine. Pridržujemo si pravico do zvišanja cene, če pride do spremembe v cenah prevozov ali hotelsko gostinskih storitev ali potovanje odpovedati v primeru višje sile ali premajhnega števila prijavljenih.

 

Prijave se zbirajo na župnišču do zasedbe prostih mest!

Možnost odplačevanja na obroke do konca leta 2018!

 


 

 

BOŽIČNO NOVOLETNO VOŠČILO 2017

zima 

 jaslice17005

Dragi bratje in sestre ter vsi »obiskovalci« naše spletne strani župnije Št.Ilj pod Turjakom.

Leto 2017, ki je bilo za mnoge polno milosti, Božjega varstva, ustvarjalno in uspešno, se počasi izteka. Za vse bomo rekli in zapisali: »Bogu hvala«

Vendar še to leto zaključujemo z lepimi prazniki Gospodovega rojstva, ko se posebej spominjamo zgodovinskih dogodkov našega odrešenja, ko Bog pošilja svojega Sina na svet, da nas rešuje greha in večnega pogubljenja. Za praznike Božiča vam vsem iz srca voščim obilje Božjega blagoslova, miru in v polni meri doživetja Božje ljubezni.

V novo leto 2018 pa vstopimo z novim upanjem na Božje varstvo in pomoč pri vsem našem delu in življenju. Skozi vse leto bodimo odprti za Božje delovanje, kar bo vsem prinašalo srečo, zdravje, uspeha, miru in dovolj zadovoljstva.

Prav to vsem želim.

Župnik Tine

Koledar Sentilj 2018 m božično drevo

 


 

 

 

TEDEN KARITAS V NAŠI ŽUPNIJI

 

20171203151436 IMG 2528

 Letošnji teden Karitas je potekal pod geslom »Kje sem doma« od 27.11. do 3. 12. 2017. Naše župljane smo povabili k številnim dejavnostim, ki so potekale v tem tednu in se zaključile z dobrodelnim koncertom v dvorani Lopan v nedeljo 3. 12 . 2017 ob 15 uri. V torek smo predstavili našo dejavnost veroučencem tretjega razreda osnovne šole Mislinja. Med prijetnim pogovorom so veroukarji postavili marsikatero vprašanje o našem delu. Skupaj s katehistinjo smo poizkušali navdušiti učence za dobrodelnost. Naslednji dan je bil organiziran ogled koncerta »Klic dobrote« v Celju.

V četrtek so se zbrale sodelavke in sodelavci v Slomškovem domu, kjer so pekle kekse, da smo jih lahko ponudili na koncertu.

DSCN7016

 

Navdušeno in pridno so pomagali tudi člani birmanskih skupin. Nekateri izmed birmancev so sodelovali tudi naslednji dan pri pakiranju in okrasitvi paketov s keksi. V soboto smo izdelovali adventne venčke. Tudi tu so sodelovali nekateri bodoči birmanci. Venčke smo naslednji dan blagoslovili pred oltarjem in jih ponudili našim župljanom. Nekaj preostalih venčkov pa smo ponudili na popoldanskem dobrodelnem koncertu.

Na popoldanskem dobrodelnem koncertu, ki je potekal v polni dvorani, je nastopilo kar 13. skupin. Koncert je otvorila Babnikova godba z dvema koračnicama. Sledili so nastopi različnih pevskih zborov, deklamacij, instrumentalnih točk, folklorne skupine… zaključili pa so ga dijaki gimnazije Želimlje z doživeto zapetimi pesmimi, ki so jih sami spremljali na instrumentih.

Skupaj smo zbrali 1060 €, ki smo jih razdelili na dva dela. Večji del sredstev v višini 800 € smo namenili za učence OŠ Mislinja, ki prihajajo iz revnejših družin, drugi del v višini 260 € pa smo podarili Tretji osnovni šoli Slovenj Gradec (šola za učence s posebnimi potrebami).

Sodelavci Karitas se iskreno zahvaljujemo vsem nastopajočim, obiskovalcem koncerta in vsem, ki so kakorkoli pripomogli k uspešni izvedbi koncerta.

  Bog poplačaj za vaša dobra dela !                               

Jože Urbancl

dobrodelni koncert v sliki foto Jože Tasič

 


 

 
VREME
MISLINJA
E - POŠTA
1000 preostalih znakov

CAPTCHA ImageReload Image


"Klinkite na krogec in prepišite kodo."