KONTAKT
ŽUPNIJA
ŠT. ILJ POD TURJAKOM
Šentilj 43
2382 Mislinja

tel: 02/885 72 90
faks: 02/885 72 91

župnik Tine Tajnik
GSM: 041 654 871
MULTIMEDIJA
ŽUPNIJSKI KOLEDAR
OBISK STRANI
mod_vvisit_counterDanes46
mod_vvisit_counterVčeraj369
mod_vvisit_counterTa teden415
mod_vvisit_counterTa mesec6541
mod_vvisit_counterVsi367790

PRIČENJA SE VEROUK

verouk

Prihodnjo nedeljo – s katehetsko (13. 9. 2015, ob 9.00 uri) pričenjamo reden verouk za otroke. Prav je, da to pričenjamo s sveto mašo, da se Bogu priporočimo za darove sv. Duha in blagoslov pri vsem našem delu. Zato vabimo vse veroučence in njihove starše k sveti maši. Urnik verouka je na stenčasu in v šoli. Oglejte si ga in otroci naj svoje izvenšolske dejavnosti temu prilagodijo. Starše prosimo za sodelovanje!

Duhovna misel tedna: „Z Bogom začni vsako delo, da bo dober blagoslov imelo.“ (Slomšek)

Knjige-za-verouk

 


 

 

ŽUPNIJSKO ROMANJE V FRANCIJO PO ALPSKI ROMARSKI POTI

Od 17. do 20. junija 2015 se je župnija Št. Illj pod Turjakom podala na romanje v Francijo po alpski romarski poti. DSCN5895

Romarjem iz župnij Šentilj pod Turjakom in Šmiklavž pri Slovenj Gradcu so se pridružili še nekateri romarji iz župnij Slovenj Gradec, Dravograd, Velenje in Šoštanj. Pod duhovnim vodstvom gospoda župnika Tineta, turistične vodičke Tine in v organizaciji romarske agencije Ariturs smo z Božjim blagoslovom krenili na pot.

Naša romarska pot nas je najprej vodila mimo Benetk, Verone in Bergama v Sotto il Monte, rojstni kraj bl. papeža Janeza XXIII. Po ogledu njegove rojstne hiše in cerkve pa naprej mimo Milana in Torina v Francijo do najvišje ležečega mesta v Evropi Briancon.

Drugi dan po ogledu mesta pa smo nadaljevali pot do La Salette, enega najpomembnejših Marijinih romarskih krajev v Evropi. V majhni vasici v srcu francoskih Alp smo občudovali ta lepi kraj in se zvečer z lučkami v rokah pridružili procesiji ter prepevali in molili Mariji v priprošnjo, čast in hvalo. 

DSCN6026

Tretji dan smo v Voironu obiskali destilarno in največjo klet likerjev ter se čudili modrosti in skrivnosti menihov iz bližnjega samostana Grande Chartreuse, ki iz 130 zelišč »varijo« žlahtno tekočino likerja. Na poti si ogledamo staro zdraviliško mesta Aix les Bains in se pripeljemo do romarskega mesta Annecy, kjer sta delovala sv. Frančišek Saleški in sv. Ivana Šantalska.

Četrti dan nadaljujemo pot do Chamonix-a, svetovne prestolnice alpinizma, in se oziramo proti Mont Blancu, najvišji evropski gori. Kar korajžno se spravimo v gondolsko žičnico in se odpeljemo na vrh Aiguille du Midi, razgledne ploščadi, kjer nas pričakajo zimske temperature.

DSCN6101Ko se oziramo proti dolini in oči iščejo vrh bele gore, vidimo kako majhen je človek v stvarstvu. Skozi predor Mont Blanc se zapeljemo v dolino Aoste in že nas pot pelje proti Sloveniji.

Vse kar smo videli smo z fotografskimi aparati skušali ujeti v slike. Mnogo tega se da storiti, vendar še mnogo tistega kar so ujele naše oči se je zapisalo v naša srca in spomin. Polni vtisov bogatega romanja in hvaležni Bogu in našemu g. župniku Tinetu za idejo romanja, smo se odpeljali proti domu.

 

 

BLAGOSLOV MOTORJEV

Tradicionalni blagoslov motorjev 1. maja

motorji015V dopoldanskih urah se začne zbiranje motoristov od blizu in daleč (Koper, Murska Sobota, Kranj, opoldan krenemo na pot po Mislinjski in Mežiški dolini, s postanki na kmetiji Klančnik v Podklancu ter na Prevaljah. Ob pol treh je blagoslov pred Slomškovim domom. G. župnik po kratkem obredu blagoslova blagoslovi posamezne motorje z njihovimi lastniki ter jim podeli podobo svetega Krištofa, ki naj jih varno vodi po vseh poteh. S pomočjo občine pogostimo vse navzoče v župnijski dvorani.

Anka Tasič Tovšak

 

Več ...

 

PRVO SVETO OBHAJILO 2015

DSC 5458 DSC 5482  

Župnija Šentilj pod Turjakom se je veselo pripravljala in obhajala še eno slovesnost  - PRVO SVETO OBHAJILO, ko so otroci svojega velikega prijatelja Jezusa prvič prejeli v svoje srce, na prelep nedeljski dan, 10. maja 2015. Prvoobhajanci so v svojih belih oblačilih spominjali na polje belih marjetk, zaradi svoje očarljivosti, krhkosti, igrivosti in miline.

Na ta edinstven dogodek sta jih pripravljala katehetinja Marija Krajnc in župnik Tine Tajnik, z željo, ki jo nosimo v sebi tudi mi starši, da bi otrokom kar najbolje približali nauke krščanskega življenja, da bi zrasli v poštene, spoštljive in lepih vrlin naučene fante in dekleta, ki bodo znali imeti radi, pomagati prijateljem v stiski, sprejemati drugačne od sebe in da bi znali biti hvaležni za vse dobro, kar jih obdaja: družina, dom, toplina, ljubezen, naklonjenost...

Starševska popotnica otrokom pa je zavedanje, da je Jezus z njimi vsak dan, kadar so žalostni in kadar so veseli. Zato – dragi otroci – poklonite mu kdaj kakšno lepo misel na kakšnem posebnem mestu, ki vas osrečuje (morebiti v gozdu, na travniku, pred spanjem ali pred odhodom v šolo…) in toplo vam bo pri duši.

Pa srečno!                             Jasmina Pungartnik

 

Več ...

 

SV. BIRMA 2015

birma018    birma026                                                                           

Na drugo velikonočno soboto ( 18. 4. 2015) smo v župniji Šentilj pod Turjakom obhajali slovesnost svete birme. Zakrament je 43 birmancem podelil generalni vikar delegat mariborske nadškofije g. Janez Lesnika, poleg birmancev iz domače župnije še osmim iz župnije Šmiklavž in enemu iz župnije Podgorje.

Birmanci so se na ta slovesni dogodek intenzivneje pripravljali poleg rednega verouka še po birmanskih skupinah. Animatorji so jim skupaj s svojimi pomočniki poskušali kar najbolj približati praktičen pomen in vsebino verskega življenja in seveda tudi nekatera poglobljena verska znanja.
Posebej intenzivno celodnevno srečanje smo imeli v soboto, 15. novembra, ko smo praznovali Dan birmancev. Pod vodstvom sestre Štefke in našega župnika gospoda Tineta Tajnika so animatorji pripravili duhovno obnovo za naše letošnje birmance, njihove starše in botre.

Pred samim prejemom zakramenta, pa smo opravili še devetdnevnico, kjer so birmanci še bolj zavzeto sodelovali. Naj jim podeljeni zakrament sv. birme s prejetimi darovi sv. Duha pomaga k aktivnemu krščanskemu življenju.

 

Animator Jožko

 

Več ...

 
VREME
MISLINJA
E - POŠTA
1000 preostalih znakov

CAPTCHA ImageReload Image


"Klinkite na krogec in prepišite kodo."