KONTAKT
ŽUPNIJA
ŠT. ILJ POD TURJAKOM
Šentilj 43
2382 Mislinja

tel: 02/885 72 90
faks: 02/885 72 91

župnik Tine Tajnik
GSM: 041 654 871
MULTIMEDIJA
OBISK STRANI
mod_vvisit_counterDanes313
mod_vvisit_counterVčeraj276
mod_vvisit_counterTa teden313
mod_vvisit_counterTa mesec11601
mod_vvisit_counterVsi405147

ZAHVALNA NEDELJA

Hvalnico pojem Bogu, na strune svojih dni. zahvalna-nedelja         foto:net

Pojte z menoj Gospodu in ga slavite vsi

Hvalijo ga drevesa, žamet zelenih trav,

polje in bela breza, vse poje mu v pozdrav!

Vriskajo mu vrhovi, morje zanj valovi,

grmi v ozarah sonca odpirajo dlani!

Mesec na strehi zemlje, z zvezdami se igra,       

kaplje dežja kot solze molijo Stvarnika!


Zahvalna nedelja in zahvala našega gospoda nadškofa Marjana Turnška

 V Cerkvi na Slovenskem zahvalno nedeljo vsako leto obhajamo na nedeljo po prazniku vseh svetih. Letos je to 4. novembra.

Praznik zahvale so poznala že starodavna ljudstva, ki so v znamenje zahvale in prošnje za blagoslov darovala ječmenove snope, poljedelska ljudstva pa so darovala enoletno jagnje. Z nastopom judovstva oziroma z izhodom judovskega ljudstva iz egiptovske sužnosti je zahvala dobila bogoslužni in odrešenjski pomen. Judje se tega dogodka spominjajo ob šotorskem prazniku (prim. 5 Mz 16,13–15 in 4 Mz 29,35–39).

Praznik zahvale je dan hvaležnosti in zahvaljevanja, vendar ne le za letino in pridelke, ki jih je dala narava, ampak tudi za druge darove, npr. za spoznanje, svobodo, dobroto, dom, čas, vero. Zahvala zajema vse naše življenje – vse, kar smo in kar imamo. Cerkev z opozarjanjem na pomen zahvale in hvaležnosti Bogu, stvarstvu in ljudem prebuja in krepi osnovno razsežnost medsebojnih odnosov in jim daje novo kakovost. Najvišja oblika zahvale za kristjane je daritev maše, kjer se Bogu Očetu zahvaljujemo za vse, kar nam je podarjeno. Maša je prošnja in zahvala ob enem, zato je praznovanje zahvalne nedelje povezano z bogoslužnim obredom.

Pri mašah na zahvalno nedeljo se bodo verniki, duhovniki in škofje s hvaležno držo zahvalili drug drugemu in Bogu za vse prejeto v minulem letu. Zahvala bližnjemu pomeni utrjevanje dobrih vezi in graditev občestva. Hvaležnost Bogu spominja na Darovalca dobrega.

Slovenski škofje ordinariji so ob zahvalni nedelji na vernike v svojih škofijah tudi letos naslovili posebna zahvalna pisma, da s svojimi darovi podpirajo življenje Cerkve.

SŠK

 

Nadškofija Maribor

Ob zahvalni nedelji še posebej močno zaživi beseda bl. Slomška: »Tebi, krščanska duša, je ves svet tempelj Božji. Ko vidiš ljubo sonce, gledaš travico, slišiš škrjančka žvrgolenje – razveseli se, povzdigni roke in srce ter poveličaj modrega Stvarnika!« Ob pobiranju jesenskih sadov zemlje in ob drugih sadovih naših rok želim z vsemi zapeti zahvalo Bogu, ki nas je v preteklem letu spet obilno blagoslavljal.

Za zavzeto pastoralno delo se zahvaljujem vsem vam, dragi duhovniki, redovniki in redovnice, katehistinje in katehisti ter vsi drugi pastoralni sodelavci na župnijah in na nadškofijski ravni ter v vseh naših ustanovah, ki delujete na področju izobraževanja in vzgoje ter dobrodelnosti, in ne nazadnje vsem ožjim sodelavcem na ordinariatu, pastoralni službi in cerkvenem sodišču.

Ob iztekanju jubilejnega Slomškovega leta želim izreči zahvalo Slomškovemu odboru in odboru, ki je leto snoval in bdel nad izvedbo. Posebna zahvala vsem, ki ste sodelovali pri uresničenju slavnostne akademije v Narodnem gledališču v Mariboru in bogoslužnem vrhuncu jubilejnega leta na Slomškovo nedeljo pred mariborsko stolnico in v njej.

Ker je bilo to obdobje v gmotnem pogledu za našo nadškofijo izjemno težko in bi brez posebne pomoči župnij, redovnih ustanov, sosednjih škofij in posameznikov ne zmogli osnovnega poslovanja, se iskreno zahvalim vsem za tenkočutnost pri razumevanju položaja in za velikodušnost pri najrazličnejših oblikah pomoči. Župnijskim občestvom pa se zahvaljujem tudi za redne nabirke, ki jih namenjate za nadškofijske potrebe in za namene vesoljne Cerkve. Naj bo Bog vsem bogat plačnik!

Zahvaljujem se vsem, ki ste molili zame in za velike potrebe nadškofije, in tistim, ki ste v ta namen darovali svoje trpljenje in žrtve.

Ko s hvaležnostjo kličem blagoslov na vaša pretekla dobra dela, molitve in žrtve, vas tudi za naprej v molitvi izročam Njemu, ki je edini vreden naše nenehne hvale in zahvale!

 msgr. dr. Marjan Turnšek
mariborski nadškof metropolit


 
VREME
MISLINJA
E - POŠTA
1000 preostalih znakov

CAPTCHA ImageReload Image


"Klinkite na krogec in prepišite kodo."