KONTAKT
ŽUPNIJA
ŠT. ILJ POD TURJAKOM
Šentilj 43
2382 Mislinja

tel: 02/885 72 90
faks: 02/885 72 91

župnik Tine Tajnik
GSM: 041 654 871
MULTIMEDIJA
OBISK STRANI
mod_vvisit_counterDanes168
mod_vvisit_counterVčeraj410
mod_vvisit_counterTa teden578
mod_vvisit_counterTa mesec11866
mod_vvisit_counterVsi405412

PRIPRAVA NA BIRMO

Duhovni boter – kdo je?

Duhovni boter je eden od pripomočkov v pripravi otrok – birmancev na prejem svete birme in deloma tudi njihove družine. Prav gotovo se vsi v pastorali srečujemo z mnogimi težavami, še zlasti pri verouku in v pripravi otrok na prejem zakramentov. Še vedno velja, da je družina prva veroučilnica za otroke in da je družina »Cerkev v malem«, kjer se otrok najprej sreča z Bogom. Vsaj do nedavnega je to tudi držalo in se uresničevalo v družinah. Žal pa smo sedaj v sodobnem - modernem življenju vedno bolj priča, da tega skoraj ni več. V današnjem času otroci zelo malo doživljajo izkustvo verskega življenja v družini, zato mora vsaj deloma to nadomestiti veroučilnica in pa župnijska skupnost. V ta proces dogajanja in življenja je nujno, da vključimo župnijo, zlasti oltarno občestvo, ki še kolikor toliko tudi zna moliti.

Tako smo pred leti v naši župniji Št. Ilj pod Turjakom uvedli duhovno botrstvo za birmance. V naši župniji otroci pristopijo k sveti birmi ob koncu osnovne šole, to je v 9. razredu in je birma v župniji vsako leto. V začetku veroučnega šolskega leta, seveda po predhodnem pogovoru s starši (da dovolijo), napišemo imena otrok na lističe in jih damo v posebno košarico pri oltarju. Nato pri nedeljski sveti maši povabimo vse navzoče (oltarno občestvo), da si vzamejo en listič in odslej molijo vsak dan za tistega birmanca in za njihovo družino. Na koncu maše dva ali več birmancev stopijo k izhodu in držijo košarico. Naslednjo nedeljo pa se pri sveti maši župnijskemu občestvu še osebno predstavijo birmanci. Vsak otrok pove ime in priimek ter izreče kakšno vabilo ali prošnjo. Po navadi rečejo: »Prosim duhovnega botra, da moli zame in za našo družino!« Bolj korajžni še dodajo kaj zanimivega. Duhovni botri – molivci na ta način spoznajo otroka, za katerega prevzamejo lepo nalogo, da zanj molijo. Vse to seveda ostane anonimno.

Doslej ni bilo težav, saj nam je vedno zmanjkalo lističev in so še nekateri vpraševali po njih (že razmišljam, da bi izdali duplikate… dva botra). Otroke pri verouku večkrat spomnim na to, da nekdo vsak dan moli za njih. Nekateri se hitro pohvalijo, da se to že pozna v njihovem življenju, da so bolj pridni in uspešni. Jaz jim popolnoma verjamem in sem tudi prepričan, da molitev res pomaga, če je zaupna in predana. Zakaj ne bi Bog tudi dal svoj delež pri našem trudu in delu? Še eno se pri tem potrjuje, da je celotno župnijsko občestvo povabljeno in odgovorno za vzgojo mladih v kraju in s tem uresničujejo krstno poslanstvo, ko sprejemajo del svoje naloge pri tem. Nekateri duhovni botri so tudi iznajdljivi in praktični. Lansko leto je namreč duhovni boter svojemu birmancu plačal letno naročnino za Ognjišče. Molitev se v dejanju potrjuje. Želimo si še več takih in podobnih duhovnih in rednih botrov. Bog daj!

Tine Tajnik

 
VREME
MISLINJA
E - POŠTA
1000 preostalih znakov

CAPTCHA ImageReload Image


"Klinkite na krogec in prepišite kodo."