KONTAKT
ŽUPNIJA
ŠT. ILJ POD TURJAKOM
Šentilj 43
2382 Mislinja

tel: 02/885 72 90
faks: 02/885 72 91

župnik Tine Tajnik
GSM: 041 654 871
MULTIMEDIJA
OBISK STRANI
mod_vvisit_counterDanes311
mod_vvisit_counterVčeraj276
mod_vvisit_counterTa teden311
mod_vvisit_counterTa mesec11599
mod_vvisit_counterVsi405145

ROMANJE V NEZNANO

 tomaj15001

Jesenski meseci so znani po svoji barvitosti. Ravno v tem času nas naš župnik, Tine Tajnik povabi na romanje v neznano. Udeležujemo se ga skupaj z župljani iz župnij Št.Ilj pod Turjakom in Šmiklavž.

Lani nas je pot vodila na Gorenjsko, letos pa na Kras.

V Tomaju smo si najprej ogledali domačijo Srečka Kosovela (le kdo se ne spomni njegovih pesmi iz šole, npr. njegova, skoraj preroška je Ekstaza smrti o koncu Evrope), nakar smo se vzpeli k cerkvi sv. Petra in Pavla k darovanju svete maše. Od cerkve, ki stoji nad Tomajem ob nekdanjem samostanu šolskih sester, se je romarjem nudil sončen razgled po pisani kraški planoti, do naslednjega cilja.

Pliskovica je zanimiva kraška vasica z ozkimi uličicami med kamnitimi hišami, na vrhu katere kraljuje župnijska cerkev svetega Tomaža, kjer smo ob orgelski spremljavi domačega organista zapeli nekaj pesmi Mariji v slavo. Okoli vasi je veliko vinogradov, kjer iz trte refošk pridelujejo teran, za katerega poskušnjo so poskrbeli ob kosilu na turistični kmetiji  Petelin - Durcik.

Druga stvar, ki jo na Krasu vidimo, je kamen, spreminjanje katerega v razne umetnine smo si pogledali v kamnoseštvu Bortolato.

Za sladke nasmehe in zanimivo predstavitvijo čebelarstva pa so poskrbeli v čebelarstvu Petelin. Zagotovo smo pri teh ljudeh videli vso iznajdljivost in vztrajnost Kraševcev pri iskanju kruha, pri čemer jim je v pomoč trdna vera in slovenska zavest. V zavetju noči smo se preko Štanjela vrnili pod pohorske gozdove.

 

Jože Tasič

fotogalerija

 
VREME
MISLINJA
E - POŠTA
1000 preostalih znakov

CAPTCHA ImageReload Image


"Klinkite na krogec in prepišite kodo."