KONTAKT
ŽUPNIJA
ŠT. ILJ POD TURJAKOM
Šentilj 43
2382 Mislinja

tel: 02/885 72 90
faks: 02/885 72 91

župnik Tine Tajnik
GSM: 041 654 871
MULTIMEDIJA
OBISK STRANI
mod_vvisit_counterDanes387
mod_vvisit_counterVčeraj276
mod_vvisit_counterTa teden387
mod_vvisit_counterTa mesec11675
mod_vvisit_counterVsi405221

NAGOVOR

Je v mladih letih setev,
bo v starih dobra žetev.
Če pridni bodemo, nam nikdar žal ne bo.
 
Starši in vzgojitelji,
dajte si dopovedati z znamenji časa
in spoznajte,
da človek, ki je vero izgubil,
ne pozna več nobene postave in nobenih mej.
 
(Anton Martin Slomšek)

Katehéza pomeni verouk - to je pouk o krščanski veri. Učitelj, ki poučuje verouk, se imenuje katehét. Beseda izvira iz grškega glagola [katehein] = poučevati.
Izraz kateheza se v ožjem pomenu uporablja za posamično veroučno uro ali tematiko - npr.: kateheza o grehu, kateheza o Božji milosti, ipd.
Kateheza je v prvih stoletjih pomenila pripravo na sprejem zakramentov, predvsem krsta. V današnjem času je v Rimskokatoliški Cerkvi kateheza zlasti poučevanje o krščanski veri s pripravo na prvo sveto obhajilo in na birmo.
Verska vzgoja otrok najprej poteka doma v družini z redno molitvijo, obiskom sv. maše in življenjem po Božjih zapovedih. Kot pomoč staršem pri verski vzgoji je verouk.
 
 
VLOGA KATEHETA V VERSKEM ŽIVLJENJU OTROKA
 
»Ko se odrasli spominjajo otroštva, se nekateri spomnijo, da so poznali Boga še preden jim je kdo kaj o Njem povedal. V otrocih je zavedanje Boga najverjetneje prirojeno, prisotno ob rojstvu ali še prej. Otroci v predšolskem obdobju čutijo Boga kot tistega, ki jih ima rad, ki je ljubezen. Odnos med Bogom in bitji, ki jih je ustvaril je velika skrivnost.« (Sofia Cavaletti)
 
»Pred vsemi imajo starši dolžnost, da otroke z besedo in zgledom vzgajajo v veri in praktičnem krščanskem življenju; enako dolžnost imajo tudi namestniki staršev in botri« (Zakonik cerkvenega prava, kan. 774 § 2).
 
Kateheza otrok, ki jo izvajate starši po družinah ima torej velik pomen. In ta »družinska kateheza« mora prehitevati, spremljati in bogatiti vsako drugo obliko kateheze, ki se začne z vstopom otroka v osnovno šolo. Takrat ste verni starši vabljeni, da svojega otroka vpišete v veroučno šolo.
 
V naši župniji poučujemo 280 otrok. To poslanstvo vršijo štirje kateheti:  gospod župnik Tine in katehistinje Marija, Darinka in Majda.
Naša naloga je, da v sodelovanju z vami starši, otrokom in mladostnikom pomagamo odgovoriti na mnoga življenjska vprašanja in jih uvajamo v skrivnosti vere. Prvi cilj kateheze je prav gotovo vzpostaviti stik med posameznikom in Jezusom Kristusom ter s Cerkvijo. Trudimo se, da bo ta povezanost čim globlja in hkrati domača. Otrok ne pripravljamo le na prejem zakramentov (sveto obhajilo, sveta pokora, sveta birma), temveč tudi za življenje z dejavnim sodelovanjem pri nedeljskem in prazničnem bogoslužju in z udejstvovanjem v različnih delavnicah kot so npr. izdelovanje adventnih venčkov, daril ob materinskem dnevu, snopov ob cvetni nedelji...
 
Veroučno leto pričnemo v začetku septembra in ga končamo v prvi polovici meseca junija. Kateheza otrok se odvija v Slomškovem domu za vsak razred enkrat tedensko po 45 minut. V celotnem letu je verouka za malo več kot 1 dan (27 ur). Izmed 365 dni je torej verouku skupaj namenjeno malo več kot 1 dan!  Iz tega izračuna se lahko samo vprašamo je to veliko, je premalo? Presodimo! Dejstvo pa je, da je toliko verouka verski vzgoji le v pomoč. Ima podobno mesto, kot ga ima v glasbeni šoli glasbena teorija. Daje znanje, ki je v pomoč pri igranju na določeno glasbilo, a je sama na sebi, brez igranja oz. prakse, brez kakšne posebne vrednosti. Tako tudi verouk brez verskega življenja in verske prakse nima smisla.
 
Le z medsebojnim sodelovanjem in dopolnjevanjem »družinske kateheze« in verouka bomo vašim otrokom omogočili, da se bodo kot odrasli ljudje lahko svobodno odločali za Kristusa; kajti zares svobodno se lahko odločimo le za tisto, kar poznamo!
 
 
 
MOLITEV OB ZAČETKU VEROUČNEGA LETA
 
Gospod Jezus Kristus, prijatelj otrok,
ozri se na tukaj zbrane otroke in jih blagoslovi.
Tvoji sveti angeli naj jih spremljajo in varujejo.
Daj jim moči, da bodo z navdušenjem prihajali k verouku
in poglabljali svoje versko življenje ter spoznavali pot,
po kateri naj hodijo za teboj, ki živiš in kraljuješ vekomaj. Amen.
 
 
POTREBNA NAVODILA ZA VPIS OTROKA K VEROUKU
Da nam bo lepše, ne pozabimo na dobroto, potrpežljivost in medsebojno spoštovanje.
Verouk poteka za otroke od 1. razreda do 9. razreda. Skupine se srečujejo ob različnih urah po urniku.  Veroučno leto se pričenja v začetku septembra in zaključi v začetku junija.
Verouk pričenjamo točno in ne odobravamo zamujanja. Veroučna ura traja eno šolsko uro (45 minut). Za odsotnost od veroučne ure je treba prinesti pisno opravičilo ali pa starši ustno opravičijo otrokov izostanek. Starši se za vse ostale informacije obrnete na katehistinjo ali župnika, ki uči vašega otroka.
Za obiskovanje verouka veroučenci potrebujejo veroučni učbenik (lahko rabljen) in delovni zvezek za razred, ki ga obiskujejo. K učni uri pridejo z učbenikom in delovnim zvezkom z narejeno domačo nalogo. V primeru odsotnosti se morajo pozanimati, kaj je za nalogo in jo narediti.
Priporočilo obiska nedeljske maše je za vse. Vsi veroučenci so povabljeni k dodatnim dejavnostim: k ministrantom, otroškemu pevskemu zboru in bralcem Božje besede.
Udeležba na sestankih za starše veroučencev je zelo zaželjena.
Reden obisk verouka ter nedeljske in praznične svete maše spada k temeljni pripravi na zakramente.
Za kakršnakoli pojasnila vam je na voljo župnik in kadar koli lahko pokličete na 041/654-871.
 
Še eno vabilo imamo. Vse male in velike, skupaj s starši srčno VABIMO K SV. MAŠI.
Ne pozabimo: Jezus med nami prebiva,
                        čaka na tebe vsak dan,
                        v beli obleki se skriva,
                        čaka na tebe zemljan.
                        Jezus veliki brat je tvoj,
                        pridi k Njemu,
                        nikar se ga nič ne boj.
 
Veselimo se vas, radi prihajajte, skupaj bomo v Jezusovi šoli, da ne pozabimo Nanj, na svojo Pot, Resnico in Življenje.
Vsem želimo obilo Božje pomoči in blagoslova!
 
Župnik in katehistinje
 
VREME
MISLINJA
E - POŠTA
1000 preostalih znakov

CAPTCHA ImageReload Image


"Klinkite na krogec in prepišite kodo."