KONTAKT
ŽUPNIJA
ŠT. ILJ POD TURJAKOM
Šentilj 43
2382 Mislinja

tel: 02/885 72 90
faks: 02/885 72 91

župnik Tine Tajnik
GSM: 041 654 871
MULTIMEDIJA
OBISK STRANI
mod_vvisit_counterDanes212
mod_vvisit_counterVčeraj491
mod_vvisit_counterTa teden1113
mod_vvisit_counterTa mesec12401
mod_vvisit_counterVsi405947

CERKVENO LETO 2011

LITURGIČNO LETO
 
liturgicno_leto_m
Trajanje. Liturgično leto sestoji iz božičnega časa s pripravo (advent), velikonočnega časa s pripravo (postni čas) ter iz 34 nedelj cerkvenega leta. Liturgično leto se začne s prvo adventno nedeljo in se sklene s soboto po nedelji Kristusa Kralja.
V celem letu se v bogoslužju spomnimo celega Jezusovega življenja od spočetja, rojstva, delovanja, do trpljenja, smrti, vstajenja in vnebohoda. Prav tako pričakujemo Kristuso­v ponovni prihod.
S spominjanjem posameznih dogodkov iz Jezusovega življenja se Jezus Kristus ponavzočuje, posedanjuje. Pri slavnostnih in spominskih dnevih cerkvenega leta ne gre torej le za spominsko slavje, marveč za spomin, v katerem postane verska skupnost navzoča, dejavno prenesena v sedanjost.
Jezusova zgodba. Jezusova zgodba se začne z božičem, na katerega se pripravljamo. Je pa s tem povezan že praznik 9 mesecev prej – Gospodovo oznanjenje. Konča se zgodba s svetim tridnevjem in Jezusovo smrtjo ter vstajenjem. Po tem sledimo Jezusu do vnebohoda in poslanju Svetega Duha. Med letom pa sledimo Jezusovemu delovanju: čudežem in govorom.
Prazniki. Bogoslužne čase zamejimo s prazniki, ki nam povejo, kdaj se kateri čas začne in konča. Poleg teh je v krogotok cerkvenega leta ali »Gospodovega leta« Cerkev vključila tudi spomin svetnikov, med katerimi zavzema Marija posebno mesto. Tako ni navzoče le Jezu­sovo zgodovinsko življenje in delovanje, marveč tudi Gospodovo delovanje v njegovih svetnikih.
Gospodovi prazniki: Sveta Trojica, Jezusov krst, Jezusovo darovanje – svečnica, Gospodovo oznanjenje, Sveto Rešnje Telo, Srce Jezusovo, Jezusova spremenitev na gori, Povišanje sv. Križa, Kristus Kralj vesoljstva, idr.
Marijini prazniki: Brezmadežno spočetje Device Marije (8. 12.), Marija sveta Božja Mati (1. 1.), Marijino rojstvo – mali šmaren (8. 9.), Marijino vnebovzetje – veliki šmaren (15. 8.), idr.
Zapovedani prazniki: božič (25. 12.), praznik Svetega Rešnjega telesa in Krvi (čet. po nedelji Svete Trojice),  Marijino vnebovzetje – veliki šmaren (15. 8.), vsi sveti (1. 11.).
 
  1. 1.    BOGOSLUŽNE BARVE
 
Barve. Predmete in pojave barva opredeljuje mnogo bolj natančno kot oblika, saj jim dodaja čustveno vsebino. Barve imajo močno simboliko same po sebi, v vsakdanjem življenju, pa tudi v človeški kulturi, tudi duhovni. Tudi pri bogoslužju imajo barve velik pomen.
Bogoslužne barve. Bogoslužne barve so štiri: bela, rdeča, vijolična, zelena. Kjer vidite črno barvo, ima isti pomen kot vijolična, zlata pa isti pomen kot bela. V bogoslužnih barvah so mašni plašči, dodatki ministrantov, barve ogrinjal ipd.
Uporaba. Najbolj enostavno bomo rekli, da vijolična barva pripravlja na praznik (advent na božič in post na veliko noč), bela ga praznuje in se uporablja po prazniku. Rdeča je za mučence in Svetega Duha, zelena je za med letom. Več pa spoznajmo iz spodnje tabele.
Barva 
 Pomen 
V vsakdanjem življenju 
 Bogoslužna uporaba
bela
luč
mir
veselje
praznik
čistost
popolnost
nedolžnost
sijaj
prazniki: velikonočni čas / božični čas
vsi Gospodovi prazniki, kot so: Sveta Trojica, Sveto Rešnje Telo, Kristus Kralj
Marijini in svetniški prazniki, vsi sveti
zakrament krsta, zakona, evharistije, posvečenja
krstna obleka, alba
rdeča
življenje
ljubezen
veselje
kri
ogenj
Nevarnost opozorilo
agresivnost
toplina
cvetna nedelja
veliki petek
binkošti - barva Svetega Duha, zakrament birme
prazniki apostolov, mučencev
oblačila kardinalov
Vijolična
pokora
spreobrnitev
zavest
emancipacija
adventni, postni čas
spomin vseh vernih rajnih
spokorna bogoslužja
zakrament spovedi (štola)
pogreb (oblačilo, štola)
zelena
upanje
življenje
narava
umirjenje
svežina
od 2. do 32. nedelje v cerkvenem letu
(Vsakdanje življenje kristjanov naj bo prežeto z upanjem.)
Bogoslužni koledar. Da vemo, katero barvo uporabiti pri sveti maši, si lahko vedno pomagamo z bogoslužnim koledarjem, ki je vedno v zakristiji. Barve so označene s kraticami (B – bela, Z – zelena, V – vijolična, R – rdeča).
 
VREME
MISLINJA
E - POŠTA
1000 preostalih znakov

CAPTCHA ImageReload Image


"Klinkite na krogec in prepišite kodo."